Het XLBlog

Garagebox verhuren en belasting. Hoe zit dat?

Je garagebox verhuren kan zorgen voor een maandelijkse bron van inkomsten. Nu de rente op je spaargeld zo laag is, willen meer mensen investeren in vastgoed. Dat kan een woning of appartement zijn, maar ook een garagebox. Het kopen van een garagebox is een goede investering als vastgoedbelegging. Net zoals een woning of appartement kun je ook een garagebox verhuren. Met succes, want door het enorme ruimtegebrek in Nederland is de vraag naar opslagruimte gegroeid. Maar hoe zit dat belastingtechnisch als je je garagebox verhuurt?

Btw afdragen voor garagebox verhuren

De verhuur van onroerende zaken is vrijgesteld van omzetbelasting (btw), tenzij de verhuurde ruimte gebruikt wordt als stallingsruimte. Volgens een uitspraak van de Hoge Raad is een garagebox een stallingsruimte en is de verhuur daarom belast met btw. Als verhuurder van een garagebox ben je in dat geval verplicht de btw in de huurprijs te verwerken en af te dragen aan de Belastingdienst.

Garagebox als stallingsruimte is btw betalen

Verhuur je een garagebox en sluit je het gebruik als stallingsruimte niet nadrukkelijk uit in het contract, dan moet hierover belasting afgedragen worden. Doe je dat niet, dan riskeer je een naheffingsaanslag. Als de garagebox niet staat aangemerkt voor het stallen van voertuigen of als het niet direct mogelijk is om deze als zodanig te gebruiken, hoeft er geen btw betaald te worden over de verhuur. Leg dit dus vast in het contract met je huurder.

Waar moet je op letten bij garagebox verhuren?

Als eigenaar van een garagebox zijn het beheer en het onderhoud voor jouw rekening. Wel is de btw op investeringen en onderhoud verrekenbaar met de btw die je aan je huurder doorrekent. Let op: bij particulieren is het huurbedrag inclusief btw. De btw die jij afdraagt aan de Belastingdienst moet uit de ontvangen huur worden gehaald en moet (onder verrekening van de voorbelasting) worden afgedragen. Is de huurder een ondernemer, dan wordt de huurprijs verhoogd met de btw. Dit moet zichtbaar zijn op de maandelijkse factuur die jij je huurder stuurt.

Is het interessant om een garagebox te verhuren?

Een garagebox van XLBox Nederland is een fantastische belegging. Koop één of meer garageboxen voor de verhuur en profiteer van een bruto rendement van maar liefst 9% op jaarbasis. Garageboxen zijn waardevast, makkelijk verhandelbaar en relatief onderhoudsvrij. Kortom, een ideale belegging!

Kan XLBox Nederland mijn garagebox verhuren en beheren? Wat zijn de kosten?
Geen tijd en zin in de rompslomp? XLBox Nederland kan de verhuur, het financiële en technische van A tot Z voor je regelen.

Interesse in het verhuren van je garagebox? Met deze tool vindt je de perfecte garagebox die past bij jouw wensen en budget.

Wat klanten zeggen over XLBox

Boyd Poulus

Eigenaar QuickOnline B.V.
“Voor mij is dit een ideale investering voor de lange termijn. Het rendement is veel hoger dan geld op de bank.”

Rick van der Heiden

Investeerder
“Voor mij is het aankopen van een garagebox een goede investering op lange termijn. Ideaal omdat XLBox alle zorg voor het verhuren uit handen neemt.”

Jac Ellens

Belegger
"XL Box Zoetermeer gaat nog een stapje verder met een overkapte opslagplaats. Als je als aannemer spullen wilt inladen, sta je nooit in de regen of kou. Het grootste voordeel is dan natuurlijk dat je op elk moment op je...

Niels Vreugdenhil

Ondernemer
"De afgelopen drie jaar heb ik een garagebox gehuurd van 18 m2 en nu had ik de mogelijkheid om een opslag van 37 m2 aan te schaffen bij XLBOX Zoetermeer. De communicatie was goed en het plan ziet er mooi...

Geoffrey den Oude

Verzamelaar oldtimers
"Ik ga de box gebruiken voor mijn stalling van Amerikaanse oldtimers. Op deze manier kan ik de auto's kwijt op een praktische en veilige plaats. Daarnaast ga ik het gebruiken als opslag van reserve-onderdelen. De garageboxen hebben een goede ligging...

Frans Koolman

Motorrijder
"Ik rijd motor en ik ben niet in de gelegenheid om deze aan huis te stallen. Ik heb geen garage aan huis en mijn motor buiten neerzetten met een zeil eroverheen, dat vind ik geen optie. Vandaar dat ik een...