Het XLBlog

Inboedel opslaan? 9 tips en tricks

Is je nieuwe huis nog niet klaar en moet je al wel je huidige woning uit? Staat er een grote verbouwing gepland waardoor je hele huis op zijn kop zal staan? Misschien vertrek je voor langere periode naar het buitenland en wil je je appartement in de tussentijd verhuren. Allemaal redenen waarom je ruimte nodig hebt voor het opslaan van je inboedel. Maar hoe doe je dat op de meest efficiënte manier en hoe zorg je ervoor dat al je spullen ongeschonden uit de opslag komen? Wij geven 9 tips!

Waar laat je je spullen als je de tent verbouwt?

Eindelijk gaat het gebeuren! Die ruime serre gaat er komen en ook je keuken, vloeren, muren en plafonds krijgen een opfrisbeurt. Je hebt er lang naar uit gekeken, maar nu het bijna zover is, begin je je ook wel zorgen te maken. Hoe moet dat met je spullen tijdens de verbouwing? Want je hebt er weinig zin in om alles af te dekken om er daarna achter te komen, dat al dat puin en stof de bekleding van je bank geen goed heeft gedaan. Of dat de eetkamertafel in weg stond bij het stucen van het plafond en niet helemaal ongedeerd uit de strijd is gekomen.

Afdekken en aan de kant zetten, is niet altijd voldoende om je meubelstukken te beschermen tijdens een flinke verbouwing. Eigenlijk kun je het beste alleen het strikt noodzakelijke laten staan en de rest veilig en wel opbergen. Nu is niet iedereen gezegend met een ruime schuur of familielid met een loods waar alles tijdelijk ingezet kan worden. Is dat bij jou ook het geval, dan is het huren van een garagebox een goede optie. Je inboedel staat er veilig, droog en vorstvrij.

Inboedel opslaan? 9 tips - XLBox Nederland

Verhuizen, maar je nieuwe huis is nog niet klaar of beschikbaar

Hoewel aannemers proberen om een goede inschatting te maken van de opleveringsdatum, het komt stiekem weleens voor dat zo’n datum naar achteren geschoven wordt. Dat is op zich niet zo erg natuurlijk. Maar het wordt een ander verhaal, wanneer je eerder je huis uit moet dan het nieuwe huis opgeleverd wordt. Voor jezelf en je gezin kun je (als het moet) nog wel een plekje vinden bij je schoonouders, maar wat doe je zolang met de complete inboedel?

Geen nieuwbouwwoning in het verschiet, maar heb je de overdrachtsdatum wat te rooskleurig ingeschat? En kom je na het ondertekenen van de definitieve koopakte tijdelijk met je hele inboedel op straat te staan? Ook dan is het een hele geruststelling om te weten dat je een veilige plek hebt voor je meubels en huisraad. Inboedel opslaan tijdens een verbouwing of ter overbrugging van een periode zonder woning? Een garagebox huren is in beide gevallen een uitstekende oplossing. Je kunt je inboedel met een gerust hart achterlaten en wanneer je onze tips en tricks meeneemt in de stalling, dan weet je zeker dat alles weer in uitstekende staat uit de garagebox tevoorschijn komt.

Inboedel opslaan? 9 tips - XLBox Nederland

9 tips voor het opslaan van je inboedel

Tip 1: maak een plan

Denk van tevoren goed na over hoe je de inboedel gaat opslaan. Het is wel zo fijn als je de hele ruimte zo goed mogelijk benut. Dat kan een uitdaging zijn, want het gaat vaak om grote spullen die niet allemaal hetzelfde formaat hebben. Je kunt bijvoorbeeld vooraf een plan maken voor de inrichting van je garagebox. Daarbij zet je grote, zware stukken zoals een bank onderin. Als je de meubels afdekt met (verhuis)dekens en eventueel bescherming op de hoeken plaatst, dan zijn ze goed beschermd. Je kunt er dan voorzichtig iets op zetten zonder dat ze beschadigen. Denk daarbij aan dozen die je op de zittingen van de bank zet.

Tip 2: haal grote (meubel)stukken uit elkaar

Om ruimte te besparen, kun je kasten, tafels en bedden uit elkaar halen. Stop de bijbehorende boutjes, moertjes en schroeven in een zak, die je vast maakt aan het meubelstuk. Op die manier raken ze niet kwijt. Vervolgens kun je alle onderdelen rechtop tegen één van de wanden zetten. Zet alles wel zo weg, dat het niet kan omvallen.

Tip 3: Verdeel zware spullen

Je zult alles meerdere keren in je handen krijgen en dan is het fijn als het gewicht goed verdeeld is. Je rug zal je dankbaar zijn. Doe daarom bij het inpakken van dozen zware spullen onderin en verdeel de stukken over meerdere dozen. Gebruik voor boeken extra stevige dozen, bij voorkeur speciaal daarvoor bestemde boekendozen. En kun je ergens een steekwagentje of ander transport hulpmiddel lenen? Doen! Maak het zo makkelijk mogelijk voor jezelf.

Tip 4: Bescherm kwetsbare en/of breekbare huisraad

Het spreekt misschien voor zich, maar we stippen het toch aan. Zorg ervoor dat je breekbare spullen extra goed beschermt. Dat kun je doen door (kranten)papier te gebruiken om het in te pakken, maar ook noppenfolie biedt goede bescherming. Pak het serviesgoed of glaswerk stuk voor stuk in. Wat extra folie of papier tussen de stukken kan als stootbuffer dienen. Wist je dat je borden het beste op hun kant in de doos kunt doen? Op die manier kunnen ze niet breken door druk die vanaf de bovenkant wordt uitgeoefend.

Tip 5: Gebruik etiketten

Oké, je hoeft niet per se etiketten te gebruiken. Het gaat er om, dat je op de dozen zet wat er in zit. Daarvoor kun je etiketten gebruiken, maar alles met een stift schrijven op de dozen werkt natuurlijk net zo goed. Wat jij wil! Het is in elk geval een kleine moeite om op te schrijven wat er in zit, zodat het later makkelijker is om alles terug te vinden. Wanneer je daar ook bij opschrijft in welke ruimte de spullen thuishoren, dan is de herinrichting van je huis later nog sneller gebeurd.

Tip 6: Leg matrassen plat in de opslag

Matrassen zet je op hun kant in de garagebox, toch? Dat klinkt vanzelfsprekend, maar het is eigenlijk geen goed plan. De meeste matrassen worden er namelijk niet beter van. Ze verliezen hun vorm, veerkracht en ondersteunend vermogen. Het zou jammer zijn wanneer je dure matras na de verhuizing niet meer zo lekker ligt als voorheen. Sla daarom je matrassen plat op. Hierbij komt tip 1 om de hoek kijken: maak een plan en bedenk van tevoren hoe je alles het beste kunt indelen. Dat voorkomt ingewikkelde toestanden tijdens het inruimen.

Inboedel opslaan? 9 tips - XLBox Nederland

Tip 7: Bescherm je witgoed

Misschien iets minder voor de hand liggend, maar het kan veel problemen voorkomen wanneer je het witgoed goed beschermd en schoongemaakt in de opslag zet. Zo zijn er meerdere witgoedapparaten die rubbers hebben (de wasmachine, koelkast, droger, diepvries om er maar een paar te noemen). Voor je ze in de opslag zet, is het verstandig om die rubbers goed schoon te maken en af te drogen. Als alles goed droog is, dan kun je talkpoeder gebruiken om ervoor te zorgen dat het niet uitdroogt. Denk je er ook aan om opvangbakken, lekbakken of zeepbakjes schoon en droog te maken? Losse onderdelen kun je ook in dit geval in een zak doen en aan het apparaat bevestigen. En een laatste witgoed-tip: sla witgoed altijd op met het deurtje open om muffigheid te voorkomen.

Tip 8: Verwijder batterijen en accu’s

Om ervoor te zorgen dat alles volledig functioneel de garagebox weer uitkomt, kun je het beste alle batterijen uit speelgoed en apparatuur halen. Als batterijen gaan lekken, bestaat de kans dat het niet meer bruikbaar is. Ook het verwijderen van accu’s is aan te raden. Bij de accu van een elektrische fiets is het belangrijk dat je deze elke 6 tot 8 weken even oplaadt om te voorkomen dat de accu in een diepe slaap raakt, waardoor onherstelbare schade kan ontstaan. Ook het verwijderen van olie en benzine (bij bijvoorbeeld grasmaaiers en kettingzagen) kan problemen achteraf voorkomen.

Tip 9: Vergeet de verzekering niet

Vraag altijd even na bij je verzekeraar of je inboedelverzekering ook dekking geeft wanneer je de inboedel in een garagebox opslaat. Veel inboedelverzekeringen dekken, onder bepaalde voorwaarden, ook bij externe opslag. Toch kan het geen kwaad het even na te vragen. Het zou vervelend zijn, wanneer er ondanks alle voorzorg schade ontstaat en dit niet gedekt wordt door je verzekering.

Bonustip!

Doe weg wat je niet meer nodig hebt. Het scheelt veel gesjouw (en ruimte in de opslag) als je tijdens het verpakken al een sortering maakt van spullen die je niet meer gebruikt. Die kunnen weg en wie weet kun je er iemand anders nog blij mee maken.

Tip 7: Bescherm je witgoed Misschien iets minder voor de hand liggend, maar het kan veel problemen voorkomen wanneer je het witgoed goed beschermd en schoongemaakt in de opslag zet. Zo zijn er meerdere witgoedapparaten die rubbers hebben (de wasmachine, koelkast, droger, diepvries om er maar een paar te noemen). Voor je ze in de opslag zet, is het verstandig om die rubbers goed schoon te maken en af te drogen. Als alles goed droog is, dan kun je talkpoeder gebruiken om ervoor te zorgen dat het niet uitdroogt. Denk je er ook aan om opvangbakken, lekbakken of zeepbakjes schoon en droog te maken? Losse onderdelen kun je ook in dit geval in een zak doen en aan het apparaat bevestigen. En een laatste witgoed-tip: sla witgoed altijd op met het deurtje open om muffigheid te voorkomen. Tip 8: Verwijder batterijen en accu's Om ervoor te zorgen dat alles volledig functioneel de garagebox weer uitkomt, kun je het beste alle batterijen uit speelgoed en apparatuur halen. Als batterijen gaan lekken, bestaat de kans dat het niet meer bruikbaar is. Ook het verwijderen van accu's is aan te raden. Bij de accu van een elektrische fiets is het belangrijk dat je deze elke 6 tot 8 weken even oplaadt om te voorkomen dat de accu in een diepe slaap raakt, waardoor onherstelbare schade kan ontstaan. Ook het verwijderen van olie en benzine (bij bijvoorbeeld grasmaaiers en kettingzagen) kan problemen achteraf voorkomen.

Inboedel opslaan? XLBox Nederland

Een droge, koele en goed geventileerde plek, dat is de ideale plaats voor je meubels en de rest van je inboedel. Dat is precies wat je vindt bij de garagebox complexen van XLBox Nederland. Die zijn daarnaast goed beveiligd, makkelijk te bereiken en 24/7 toegankelijk. Je kunt bij je spullen wanneer je maar wil, dus heb je onverwacht iets nodig? Geen probleem!

XLBox Nederland heeft garageboxen beschikbaar in diverse formaten, die je kunt huren voor een periode van minimaal 6 maanden.

Inboedel opslaan? Bekijk de beschikbare garageboxen!

Wat klanten zeggen over XLBox

Boyd Poulus

Eigenaar QuickOnline B.V.
“Voor mij is dit een ideale investering voor de lange termijn. Het rendement is veel hoger dan geld op de bank.”

Rick van der Heiden

Investeerder
“Voor mij is het aankopen van een garagebox een goede investering op lange termijn. Ideaal omdat XLBox alle zorg voor het verhuren uit handen neemt.”

Jac Ellens

Belegger
"XL Box Zoetermeer gaat nog een stapje verder met een overkapte opslagplaats. Als je als aannemer spullen wilt inladen, sta je nooit in de regen of kou. Het grootste voordeel is dan natuurlijk dat je op elk moment op je...

Niels Vreugdenhil

Ondernemer
"De afgelopen drie jaar heb ik een garagebox gehuurd van 18 m2 en nu had ik de mogelijkheid om een opslag van 37 m2 aan te schaffen bij XLBOX Zoetermeer. De communicatie was goed en het plan ziet er mooi...

Geoffrey den Oude

Verzamelaar oldtimers
"Ik ga de box gebruiken voor mijn stalling van Amerikaanse oldtimers. Op deze manier kan ik de auto's kwijt op een praktische en veilige plaats. Daarnaast ga ik het gebruiken als opslag van reserve-onderdelen. De garageboxen hebben een goede ligging...

Frans Koolman

Motorrijder
"Ik rijd motor en ik ben niet in de gelegenheid om deze aan huis te stallen. Ik heb geen garage aan huis en mijn motor buiten neerzetten met een zeil eroverheen, dat vind ik geen optie. Vandaar dat ik een...